Liczby dodatnie a,b,c,d, są takie, że pierwiastek 3 stopnia z abc równa sie 4 ,
smutas:
Liczby dodatnie a,b,c,d, są takie, że pierwiastek 3 stopnia z abc równa sie 4 , a pierwiastek 4
stopnia z abcd wynosi 2pierwiastek z 10 . Oblicz wartość liczby d.
1 sty 20:14
Eta:
3√abc= 4 |3
4√abcd= 2√2 |4
abc= 43=64
abc*d= 24*102= 16*100
64*d= 16*100
d=............
1 sty 20:33
smutas: powinno wyjść 30
1 sty 20:43
Eta:
poprawiam chochlika , powinno być
4√abcd= 2√10
wynik to: d= 25
1 sty 20:50
smutas: d = 30 na pewno

!
1 sty 20:55