funkcja liniowa
paulina: musze wyznaczyc a wiedząc ze punkty A B C naleza do wykresu tej samej funkcji liniowej. A(1,3)
B(5,5) C (a,0)
1 sty 19:25
Eta:
Zgodnie z treścią zadania
punkt C(a,0) musi należeć do prostej AB
pr: AB ; y=a
AB*x +b
| | yB− yA | | 5−3 | | 1 | |
aAB= |
| = |
| = |
|
|
| | xB−xA | | 5−1 | | 2 | |
| | 1 | |
pr. AB: y= |
| ( x −1) +3
|
| | 2 | |
podstaw za x= a i y=0
i wyznacz "a"
1 sty 20:45
paulina: ok dzieki
1 sty 21:23
Gustlik: Jest prostszy sposób:
| | 1 | |
Licze współczynnik iierunkowy aAB tą sama metodą, co Eta, wynosi on |
|
|
| | 2 | |
Liczę współczynnik kierunkowy a
AC tym samym wzorem, co a
AB:
| | yC−yA | | 0−5 | | −5 | |
aAC= |
| = |
| = |
|
|
| | xC−xA | | a−1 | | a−1 | |
zamiast a
AC mogę tez obliiczyć a
BC
Punkty są współliniowe <=> a
AB=a{AC}=a
BC, a nie są współliniowe, gdy a
AB≠a{AC}≠a
BC,
z tym, że wystarczy porownać dwa spośród trzech możliwych do obliczenia współczynników
kierunkowych. Prosta zasada − są dwie możliwości: albo jest jedna prosta i współczynnik
kierunkowy jest ten sam dla każdej pary punktów, albo mamy trójkąt i wówczas każdy bok tego
trójkąta ma inny współczynnik kierunkowy, dlatego wystarczy sprawdzenie dwóch wspólczynników.
Zatem:
−10=a−1
−10+1=a
a=−9
2 sty 01:56