matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pary liczb
Tomasz:
x
Wśród poniższych par liczb (x,y) wskaż, tę która spełnia równość
=
√
2
+1
y
Pary liczb: 1. x=1,y=
√
2
−1 2. x=2,y=
√
2
−1 Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu
1 sty 18:18
Basia:
ad.1
x
1
1(
√
2
+1)
=
=
=
y
√
2
−1
(
√
2
−1)(
√
2
+1)
√
2
+1
=
√
2
+1
2−1
ad.2
x
2
=
= .....
y
√
2
−1
dokończ tak jak w (1)
1 sty 18:22
Tomasz:
o Dziękuje mam!
1 sty 18:26