Proszę o rozwiązanie zadania z limesem 1^∞
Papcio:
lim
x→a (2−
xa)
tgπx2a=1
∞
| | πx | |
Trochę nieczytelna potęga: tg |
| |
| | 2a | |
Z góry dziękuję.
Wychodzi mi lim
x→a e
∞*0 i nie wiem co dalej.
1 sty 18:07
Basia:
1+∞ nie jest symbolem nieoznaczonym
1jakiejkolwiek → 1
1 sty 18:09
Basia:
aaaaaaaaaaa....
Ty nie wiesz skąd się tam wzięło 1+∞ ?
1 sty 18:11
Basia:
x→a ⇒ 2−
xa → 2−
aa=2−1=1
| | πx | | πa | | π | | πx | |
x→a ⇒ |
| → |
| = |
| ⇒ tg |
| →+∞ |
| | 2a | | 2a | | 2 | | 2a | |
1
+∞=1
czyli całość dąży do 1
1 sty 18:19
Papcio: I koniec? To takie proste? Chciałem korzystać jeszcze z wzoru (de L'Hospitala) dla
nieoznaczoności typu 1∞.
1 sty 18:23
Basia: sorry błąd; niestety 1∞ jest symbolem nieoznaczonym
coś mi się pokręciło
zaraz pomyślimy
1 sty 18:31
Papcio: Mam taki wzór dla tej nieoznaczoności f(x)g(x)=eg(x)ln[f(x)]
1 sty 18:33
Papcio: I wychodzi mi limx→a e∞*0 i nie wiem co dalej
1 sty 18:35
Basia:
jednak przez ln
ln(2−
xa)
tgπx2a =
licznik dąży do 0
| | π | |
mianownik dąży do ctg |
| =0 |
| | 2 | |
można stosować de l'Hospitala
→
ln f(x) →
1a
f(x) → e
1a
sprawdź czy się nie pomyliłam w rachunkach
1 sty 18:45
Papcio: Dziękuję bardzo
1 sty 18:56