rownanie prostej
babcia: jak napisac rownanie prostej jezeli wiemy ze przechodzi ona przez punkty:
A =(−1;0)
B = (0;2)
C = (1;2)


?
W jaki sposob w ogole pisze sie rownanie prostej?
1 sty 17:43
konrad509: Jeżeli masz pewność że dane 3 punkty są współliniowe to wystarczy wziąć współrzędne dwóch
punktów i ułożyć układ równań. Równanie prostej to y=ax+b
Bierzemy np. A i B
0=−1*a+b
2=0*a+b
Rozwiązujesz układ równań i podstawiasz a i b do ogólnego równania prostej.
1 sty 17:49
babcia: przepraszam za chochlika
C=(1;4)
czyli odpowiedz y=2x+2 jest prawidlowa?
1 sty 18:04
konrad509: Tak.
1 sty 18:07
babcia: dziekuje slicznie
1 sty 18:08