Narysuj wykres
poziomka: Witam. Mam problem z jednym wykresem, dotyczącym funkcji trygonometrycznych.
Jak narysować: f(x) = sinx − cosx ?
Z góry dziękuję za wskazówki
1 sty 16:35
Basia:
sinx − cosx = sinx − sin(x+
π2) =
| | x+x+π2 | | x−x−π2 | |
2cos |
| sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
−
√2*cos(x+
π4)
czyli przesunąć wykres cosinusa o −
π4 (czyli o
π4 w lewo) i pomnożyć wartości przez
−
√2
1 sty 16:45
poziomka: Dziękuję − mam tylko prośbę o wytłumaczenie dlaczego z cosx przechodzi się na sin(x+pi2)?
1 sty 16:52
bbb: wykres funkcji cosx to wykres funkcji sinus przesunięty o π/2 w lewo
1 sty 16:56
Basia:
nie znamy żadnego sensownego wzoru na różnicę sinusa i cosinusa, natomiast znamy wzory na sumę
(różnicę) sinusów i cosinusów
równie dobrze można zamienić sinx na cos(π2−x)
albo cosx na sin(π2−x)
1 sty 16:59
poziomka: Ok, dziękuję bardzo za pomoc
1 sty 17:00
Iza: y=−2cos(2x−π/3)+3
10 cze 11:08