pomocy z jakiego wzoru
kasia: Pochodna funkcji to wszystko jest pod pierwiastkiem
y=√4x−5
1 sty 16:32
konrad509: y'=4/2√4x−5
1 sty 16:45
konrad509: y'=2/√4x−5
Zapomniałem uprościć.
1 sty 16:46
konrad509: Oczywiście to 4x−5 pod pierwiastkiem miało być.
1 sty 16:47
kasia: Wielkie dzięki ,ale nie wiem z kąd ta 2? Męczę się jeszcze nad 2 zadaniami .Jestem bardzo
cienka ale dzięki tej stronie i tak zrobiłam postęp.
√2π
1)y=X
x
2) 2 (3x−√x)
1 sty 17:22
kasia: ok 2 zadanie już mam podstawiam tylko do wzoru, a jak pierwsze?
1 sty 17:33
Basia:
sądzisz, że ktoś to przeczyta ? optymistka z Ciebie
1 sty 17:36
kasia: ty
1 sty 17:46
Anita23: Wyjaśnienie skąd dwa:
y=√u
u=4x−5
pochodna y= 1/(2*√u)
pochodna u= 4
Szukana pochodna= pochodna y*pochodna u= 4*1/(2*√u)= 2/√4x−5
4 sty 21:11