całka ∫(lnx/x)^2dx
Stachu: moglby mi ktos pomoc z taka calka:∫(lnx/x)2dx?
jak poleciałem przez części to mi ciąg potworków wyszedł z jednej całki zrobily sie 4,
prostsze,ale jak juz je rozwiązałem to był niezły bajzel zastanawiam się nad jakimś
podstawieniem bo przecież 1/x to pochodna lnx ale kurcze brak pomysłu jak dokładnie,pomóżcie
1 sty 16:29
1 sty 16:34
Stachu: prawdę mówiąc coś nie za bardzo chce wyjść, bo mi rosną potęgi przy t, ja to zorbiłem przed
chwilą tez przez części,ale bez e i podstawień i w końcu wyszło tylko nie jestem pewien czy
dobrze, moglibyście się temu przyjżeć?
∫(lnx/x)2dx=∫1/x2 * (lnx)2dx=(przez części) −1/x*(lnx)2 + 2∫1/x2*lnx dx=
(znowu przez części) −1/x*(lnx)2 − 2/x*lnx + 2∫x−2 dx= −x−1*(lnx)2 − 2/x*lnx − 2x−1
1 sty 16:55
Stachu: oo sorki jeszcze C
1 sty 16:56
Basia: coś mi się nie zgadza, policzę, może się mylę
1 sty 17:39
Basia:
| | 1 | | 2lnx | |
f(x) = ln2x f'(x) = 2(lnx) |
| = |
| |
| | x | | x | |
| | ln2x | | ln2x | | lnx | |
∫ |
| dx = − |
| +2∫ |
| dx |
| | x2 | | x | | x2 | |
| | ln2x | | lnx | | 1 | |
J= − |
| + 2[− |
| + ∫ |
| dx ] = |
| | x | | x | | x2 | |
| | ln2x | | lnx | | 1 | |
− |
| −2 |
| +2∫ |
| dx = |
| | x | | x | | x2 | |
| | ln2x | | lnx | | 1 | |
− |
| −2 |
| −2 |
| +C= |
| | x | | x | | x | |
zgadza się
1 sty 17:50