Nierownosci i dziedzina
ajak: Musze mieć te zadania :
1.Rozwiąż nierówność
−√2x2+x=√2>0
2. Wyznacz dziedzinę funkcji określoną wzorem:
y=√2x+1−√16−x2
1 sty 16:00
ajak: 1.−√2x2+x+√2>0
1 sty 16:03
ajak: Czy dobrze zrobiłem 1 zadanie?
√Δ=3
x1=−b+Δ/2a −> −1+3/2−
√2=−1/2
√2
x2=−b−Δ/2a=−1−3/2−
√2=
√2
Df=(−1/2
√2;
√2)
dobrze
1 sty 16:27
P: sorry miało być x∊(1/2√2 ; √2)
1 sty 16:37
Basia:
jakim cudem ?
−√2x2+x−√2>0
Δ=12−4*(−√2)*(−√2)= 1−8 =−7
czyli ta nierówność nie ma rozwiązania
1 sty 17:11
P: a no fakt dzięki, jak zwykle się walnąłem przy + i − hehe
1 sty 17:27