Nie mam pojęcia
Matematyka: Kwotę 10 000 zł złożono na lokatę dwuletnią, na której odsetki doliczane są po każdym roku
oszczędzania. Odsetki dopisane w ciągu dwóch lat wyniosły 1151,36 zł (nie uwzględniamy podatku
od odsetek). Jakie było oprocentowanie tej lokaty? Wynik zaokrąglij do setnych części
procenta.
1 sty 15:14
Patryk: kożystając z wzoru na procen składany
zysk=kwota lokaty*(procent+1)n
Z=K*(p+1)n
(p+1)=x
11151,36=10000*x2 / obustronnie przez pierwiastek
105,6 = 100x
x=1,056
p+1=1,056
p=0,056
p=5,6%
2 sty 18:52
ame_110: Mi wyszlo 5,75% i na kilku str widzialam tez takie rozwiazanie 1151,36/2= 575,68 zl na rok
575,68/10000 x 100%= 5,75% .. wiec jak to jest
29 kwi 16:38