Jak inaczej zapisać sin^2x * cos^2x ?
bbb: Jak inaczej zapisać sin2x * cos2x ?
1 sty 14:57
Trivial: Tzn. jak?
1 sty 15:01
Trivial:
Można np. tak:
| | 1 | | 1 | |
sin2x * cos2x = (sinx*cosx)2 = ( |
| sin2x)2 = |
| sin22x. |
| | 2 | | 4 | |
1 sty 15:03
bbb: | | 1 | |
To może od początku  Mam funkcję: f(x)= |
| i mam obliczyc wartosc dla |
| | sin2xcos2x | |
1 sty 15:11
Trivial: No to mój sposób okaże się dobry.
| 1 | | π | | 1 | | π | |
| sin2(2* |
| ) = |
| sin2( |
| ) |
| 4 | | 12 | | 4 | | 6 | |
Dalej wiadomo.
1 sty 15:16
AS: Poprawka do rozwiązania podanego przez Trivial
| | 1 | | 4 | | 4 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | sin2xcos2x | | 4sin2xccos2x | | sin2(2x) | |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = 16 |
| | sin2(2*π/12) | | sin2(π/6) | | (1/2)2 | |
1 sty 16:20
Trivial: Czy jest jakaś różnica między moim a Twoim rozwiązaniem? Ja po prostu zamieniłem wyrażenie,
które było podane na początku bez wstawiania go do funkcji.
1 sty 20:09
AS: Ok − małe nieporozumienie.Pardon.
1 sty 21:03
Trivial: Spoko.
1 sty 21:15