zadania
babcia: Prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania:
x=5−4
√2
y=3+2
√2
x+y = (5−4
√2)+(3+2
√2) =
Czy rozwiazuje sie to wedlug jakiegos wzoru

?
1 sty 14:56
konrad509: Po prostu dodajesz.
1 sty 15:00
Trivial: 5 − 4
√2 + 3 + 2
√2 = 5 + 3 − 4
√2 + 2
√2 = 8 − 2
√2.
1 sty 15:04
babcia: Trivial co ja bym bez ciebie zrobila


czyli te nawiasy moge sobie darowac.
x−y= 2−2
√2
a jak to bedzie wygladac w przypadku x*y i x/y? W jaki sposob dzieli/mnozy sie pierwiastki?
Moze tutaj sa jakies wzory ktore musze wykorzystac?
1 sty 15:18
Trivial:
x − y = (5 − 4√2) − (3 + 2√2) = 5 − 4√2 − 3 − 2√2
Jeżeli opuszczamy nawiasy, a przed nawiasem jest znak minus to trzeba znak każdej liczby z
nawiasu zamienić na przeciwny. Np.:
−(1 − √2) = −1 + √2
−(1 + √2 = −1 − √2
itd.
W przypadku mnożenia, trzeba wymnożyć każdy wyraz przez każdy.
1 sty 15:25
Trivial:
Czyli ostatecznie
x − y = 2 − 6
√2
Przy wymnażaniu uważamy na znaki.
x*y = (5 − 4
√2)*(3 + 2
√2) = 5*3 + 5*2
√2 − 4
√2*3 − 4
√2*2
√2 = ...
Przy dzieleniu:
Trzeba tylko usunąć niewymierność z mianownika.
Aby to zrobić należy pomnożyć przez "sztuczną jedynkę". Dobieramy ją wykorzystując wzór
skróconego mnożenia: (a − b)*(a + b) = a
2 − b
2, tak aby pozbyć się pierwiastka z mianownika.
| 5 − 4√2 | | 5 − 4√2 | | 3 − 2√2 | |
| = |
| * |
| = |
| 3 + 2√2 | | 3 + 2√2 | | 3 − 2√2 | |
| | (5 − 4√2)*(3 − 2√2) | |
= |
| = .. |
| | 32 − (2√2)2 | |
1 sty 15:31
Trivial:
Wyniki to:
x*y = −1 − 2
√2
| | 31 − 22√2 | |
x/y = |
| = 31 − 22√2 |
| | 1 | |
1 sty 15:35