Wzór skróconego mnożenia
maja: −2*√2x = 2√2x ?
jak to można wyliczyć ?
Generalnie wzięłam to ze wzoru:
(√2x−1)2= ((√2x)2−2*√2x*1+12= 2x2 − 2√2x +1
Tak ?
Co mam dalej zrobić z tym −2√2x ?
1 sty 14:37
konrad509: x jest pod pierwiastkiem czy za?
1 sty 14:38
maja: za pierwiastkiem. Własnie w tym problem
1 sty 14:40
hello: To chyba właśnie żaden problem

−2
√2x=2
√2x
−2
√2x−2
√2x=0
x(−2
√2−2
√2)=0 |:(−2
√2−2
√2)
x=0
1 sty 14:43
konrad509: No tak jak mówi hello to żaden problem
1 sty 14:45
maja: −2√2x=2√2x a dlaczego to mozna tak przyrownac ?
1 sty 14:47
konrad509: No przecież Ty to tak podałaś:
"−2*√2x = 2√2x"
1 sty 14:48
maja: −2*√2x = 2√2x ?
no własnie wstawilam znak zapytania, bo nie wiem czy to ma tak być. to wynika ze wzoru
skroconego mnozenia (a−b)2= a2 −2ab +b2.
konkretnie chodzi o to −2ab.
(√2x−1)2
a=√2x
b=1
− 2ab to bedzie −2*√2x*1. I teraz jak to wyliczyc ?
Nie wiem czy to tak (−2*√2x*1= −2√2x) ma być, dlatego pytam.
1 sty 14:54
konrad509: Aha, Ty miałaś to zrobić (√2x−1)2? Jeżeli tak to czy miałaś to przyrównane do zera? Bo może
chodziło tylko o rozpisanie. Wtedy zostawiasz to tak jak Ci wyszło 2x2 − 2√2x +1
1 sty 14:59
maja: nie, po prostu o rozpisanie. mam jedno działanie (to jest fragment)i tam pare wzorow skroconego
mnozenia i mam wyliczyc całość ile wynosi

tyle, dziekuję.
1 sty 15:08