Proszę o pomoc wielomian
Ola: Rozkład wielomianu g(x)=(x2−4)(x2+5x+6) na czynniki jest następujący
1. g(x)=(x+2)2(x−2)(x+3)
2. g(x)=(x+2)2(x−2)(x+3)
Proszę o pomoc, jestem zielona z wielomianów
1 sty 13:38
think: a wzór skróconego mnożenia kojarzysz
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
albo w obu nawiasach masz równania kwadratowe, rozłożysz je licząc deltę i pierwiastki...
1 sty 13:41
Ola: z delty mi wyszło −2 i − 3
1 sty 13:57
think: i dobrze czyli ten drugi nawias to a(x − x1)(x − x2)
1 sty 13:59
R.W.17l: Czym się różni 1 od 2?
1 sty 14:29
Ola: R.W.17l tam źle napisałam w 2 powinno być w 2 nawiasie −3
1 sty 17:06
Gustlik: (x
2−4)(x
2+5x+6)
Δ=5
2−4*1*6=25−24=1
√Δ=1
Zatem (x
2+5x+6)=(x+3)(x+2)
Czyli (x
2−4)(x
2+5x+6)=(x−2)(x+2)(x+3)(x+2)=(x−2)(x+2)
2(x+3)
2 sty 02:10