Geometria analityczna - pytanie
Cavendish:
Mam zapytanie odnośnie sposobu rozwiązywania zadań. Przykładowo czy ten sposób rozwiązania jest
"poprawny matematycznie":
Wyznacz środek i promień okręgu opisanego na trójkącie ABC, gdzie A = (−2, −2), B =(−6, 2), C =
(−12, −4)
Sporządziłem rysunek w układzie współrzędnych i na podstawie rysunku stawiam hipotezę
Hipoteza: trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym
Obliczam długości boków AC, AB i BC. Po obliczeniu wyszło, iż |AC|2 = |AB|2 + |BC|2
Na mocy twierdzenia odwrotnego do twierdzenia Pitagorasa ΔABC jest prostokątnym
Chodzi mi tylko o tą część . Z góry dziękuję za odpowiedź
1 sty 12:57
think: rysunek daje Ci do myślenia, ale rzeczywiście wystarczyło sprawdzić czy suma kwadratów
krótszych boków jest równa kwadratowi najdłuższego boku

i to jest jak najbardziej poprawne,
albo mogłeś policzyć iloczyn skalarny wektorów na które składają się boki podejrzane o bycie
przyprostokątnymi
1 sty 13:10