całka
Gosia: 15 ∫
1t2 + 3 dt =

?
nie wiem jak pozbyć się 3 z mianownika, bardzo proszę o pomoc
1 sty 11:42
Łubudubu:
Proponuję wstępnie podstawić √3t=u
1 sty 12:08
Trivial:
| 1 | | dt | | 1 | | dt | | 1 | | dt | |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| 5 | | t2 + 3 | | 5 | | | | 15 | | | |
Dalej sobie dasz radę.

Możesz też skorzystać ze wzoru:
| | dx | | 1 | | x−k | |
∫ |
| = |
| arctg( |
| ) + c |
| | (x−k)2 + b | | √b | | √b | |
W tym wypadku:
x = t
k = 0
b = 3
1 sty 13:05
Trivial: Zapomniałem dać jednej pary nawiasów, ale nie zmienia to rozwiązania.
1 sty 13:07
Gosia: dzięki wielkie
1 sty 15:48
AS:
Podstawienie: t =
√3u , dt =
√3du
| | 1 | | √3 | | √3 | | du | | √3 | |
J = |
| ∫ |
| du = |
| ∫ |
| = |
| arctgu |
| | 5 | | 3u2 + 3 | | 15 | | u2 + 1 | | 15 | |
1 sty 16:14
Stachu: moglby mi ktos pomoc z taka calka:∫(lnx/x)
2dx?
jak poleciałem przez części to mi ciąg potworków wyszedł z jednej całki zrobily sie 4,
prostsze,ale jak juz je rozwiązałem to był niezły bajzel

zastanawiam się nad jakimś
podstawieniem bo przecież 1/x to pochodna lnx ale kurcze brak pomysłu jak dokładnie,pomóżcie
1 sty 16:19
Basia:
podstawienie
t=lnx ⇒ x = e
t
dt =
1x dx
| | lnx | | lnx | | t | |
∫ |
| * |
| dx = ∫ |
| *t dt = ∫t2*e−t dt |
| | x | | x | | et | |
to już przez części powinno pójść bez problemu
1 sty 16:33
Łubudubu:
| | dt | |
Dlaczego uparliście się rozwiązywać całkę 15∫ |
| , a nie
|
| | t2 +3 | |
| | dt | |
15∫ |
| Co się z wami dzieje? Minusa nie widzicie? |
| | t−2 + 3 | |
1 sty 17:14
Basia: Nie widzimy bo go tam NIE MA.
Może raczej zgłoś pretensje do samego siebie.
1 sty 17:22
Grześ: Ale o co Ci chodzi

Nie dość, że dostajesz darmową pomoc, to jeszcze rzucasz się za nie
wiadomo co. Nikt nie widział tego minusa rozumiesz

A tak poza tym to wiesz do kogo się zwracasz mówiąc "smarkulo"

Mogę Cię uświadomić, że
rozmawiasz z profesjonalną osobą pod nickiem
Basia
1 sty 18:12
AS: Co za szyk,co za kultura słowa panie chamie
1 sty 18:12
Grześ: Więc trochę szacunku
1 sty 18:12
Basia:
Ale komplement ! 40 lat co najmniej takiego nie słyszałam.
I przestań spamować, bo Cię zablokuję.
1 sty 18:12
Basia: No to żegnamy Pana, Panie Łubudubu
1 sty 20:18
Basia: ∫ x ln (x2 + 2) dx
21 cze 19:17
Michalina: ∫lnx/x2 dx = n= lnx v' = 1/x2
n' = 1/x v = −1x−1
To "c" coś mi nie odpowiada..
19 wrz 15:49