macierze
slaby: x−y+2z=1
x−2y−z=1
3x−y+5z=3
−x−2y−4z=−1
Mam to rozwiązać za pomoca rownan macierzowych, probowalem poprzez elminacje Gaussa i laplacea
ale nie wychodzi mi, wydaje mi sie ze nie umiem sobie poradzic gdy sa np 3 wiersze i 4 kolumny
itp, kwadrotowe mozna probować przez Gaussa a te prosze o pomoc?
1 sty 11:21
think: słaby masz macierz 3x3 plus wektor wyników, któreś z tych równań jest po prostu liniową
kombinacją trzech pozostałych

sprawdź czy wyznacznik macierzy głównej złożonej z trzech pierwszych równań jest różny od zera.
| 1 −1 2|
| 1 −2 −1| =
| 3 −1 5|
jeśli wyjdzie różne od zera to jest Twój W = detA
W
x w miejsce pierwszej kolumny musisz wstawić [1,1,3] i policzyć wyznacznik takiej macierzy
dla W
y wektor wyników wstawiasz w zamiast drugiej kolumny i dla W
z w miejsce trzeciej
y =... itd
1 sty 12:42