Oblicz
Kuba: (2*x + 3*y)*(x−y), jeżeli wiadomo, że: IxI=IyI=1 ∧ Ix+yI=√3
1 sty 11:14
think: (2X + 3Y)(X − Y) = 2XX − 2XY + 3YX − 3YY {ponieważ iloczyn skalarny jest przemienny
otrzymujemy} = 2XX + XY − 3YY =...
teraz najważniejsze

XX = |X|
2
YY = |Y|
2
| ⎧ | (X + Y)2 = |X + Y|2 | |
| ⎩ | (X + Y)2 = XX + 2XY + YY |
|
| | 1 | |
XX + 2XY + YY = |X + Y|2 ⇒ XY = |
| (|X + Y|2 − |X|2 − |Y|2) |
| | 2 | |
1 sty 13:06
Kuba: a jak będzie wyglądał wynik, jeśli x i y będą wektorami i będzie to iloczyn skalarny wektorów?
1 sty 13:24
think: ano właśnie wszystko masz zapisane... właściwie tylko podstawić i masz wynik
1 sty 13:27