Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają ró
Ania: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których współrzędne spełniają równanie:
|x + y| − x = 0
Nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie. Proszę żeby wszystko po kolei wytłumaczyć. Z góry
dziękuje bardzo
31 gru 22:31
Tomek.Noah: |x+y|−x=0
|x+y|=x
wg zasady awwrtosci bezwzglednej
x+y=x v x+y=−x
y=0 v y=−2x
to juz chyba umiesz narysowac
31 gru 22:35
Ania: do tego to doszłam, ale nie rozumiem odpowiedi zadania. Jest narysowany wykres:
y=0 ale x należy od 0 do ∞
y=2x y nalezy 0 do ∞
dlaczego są przedziały
31 gru 22:50
Ania:

cos takiego jest
31 gru 22:51
Tomek.Noah: ok juz wiem

zaraz CI to opisz
31 gru 22:52
Tomek.Noah:
|x+y|−x=0
|x+y|=x
x+y≥0 x+y<0
x+y=x x+y=−x
i teraz za x+y w warunku wstawiamy to czemu jest rowne (=) czyli w pierwszym x a w drugim −x a
wiec
x≥0
y=0
w drugim
−x<0
y=−2x
x>0
y=−2x
reasumujac
y=0 dla x∊<0,+
∞)
y=−2x dla x∊(0,+
∞)
I teraz jest dobrze i ma byc chyba y=−2x wiec w ksiazce jest chyba blad...
31 gru 22:56
Tomek.Noah:
31 gru 22:58
Ania: dzięki bardzo
31 gru 22:58
Tomek.Noah: Proszę uprzejmie
31 gru 22:59
xx: |y|=3x
11 wrz 22:42
Aga1.: y=3x, gdy y≥0
y=−3x, gdy y<0
11 wrz 22:56