matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
hello:
2x/(x+1)≤(3x+2)/(x+4)
31 gru 19:58
magda:
2x
3x+2
≤
x+1
x+4
najpierw dziedzina x+1≠0 i x+4≠0 x≠−1 i x≠−4 D=R\{−4,−1}
2x
3x+2
−
≤0
x+1
x+4
2x(x+4)
(3x+2)(x+1)
−
≤0
(x+1)(x+4)
(x+1)(x+4)
2x
2
+8
3x
2
+3x+2x+2
−
≤0
(x+1)(x+4)
(x+1)(x+4)
−x
2
−5x+6
≤0
(x+1)(x+4)
Δ=25+24=49
√
Δ
=7
5−7
x
1
=
=1
−2
5+7
x
2
=
=−6
−2
x∊(−
∞
,−6>∪<1,
∞
)
31 gru 20:15
hello:
Raczej nie tak, bo wynik jest źle.
31 gru 21:40