Wykaż że podana liczba dzieli sie przez 240
smutas: Wykaż że podana liczba dzieli sie przez 240
a)22004−22000
b)22004−24
c)22000−24
31 gru 19:34
magda: a) 28=256
24=16
28−24=256−16=240
21996(28−24)=21996*240
31 gru 19:54
smutas: ale to klażda z liczb chyba jest osobno w sensie że a dzieli sie przez 240 b itd
31 gru 19:59
magda: to co napisałam jest tylko do a)
31 gru 20:07
smutas: AHA
nie rozumiem tego
31 gru 20:10
magda: 28=2*2*2*2*2*2*2*2=256
24=2*2*2*2=16
28−24=256−16=240 (tu poprostu podstawiłam)
teraz wyciągnęłam przed nawias liczbę 21996
21996*28=21996+8=22004
21996*24=21996+4=22000
22004−22000=21996+8−21996+4=21996*28−21996*24=
=21996(28−24)=21996*240
31 gru 20:21
smutas: a ok

a mogłabyś zrobic kolejne przykłady

?
31 gru 20:29
Kasiaaa: 22004−24
30 wrz 10:58