Pomocy!!
Areczek 0078: Dwusieczne katów A i B trójkąta ABC przecinają się w punkcie M. Przez punkt M poprowadzono
prostą równoległą do boku AB przecinającą boki AC i BC odpowiednio w punktach P i Q. Wiedząc
że AP = 3cm i BQ = 4cm, oblicz PQ
POMOCY




!
31 gru 18:24
Basia:

trójkąty APM i BQM są równoramienne
dalej sam kombinuj
31 gru 18:39
Areczek 0078: Jak przeprowadzić dowód?
1 sty 17:24
Basia:
czego dowód ?
kąty BAM i PMA są naprzemianległe więc muszą być równe
kąty ABM i QMB tak samo
skoro kąt PAM =kątowi PMA to trójkąt APM jest równoramienny to AP=PM=3
tak samo
QM=BQ=4
i tyle
1 sty 17:28
Areczek 0078: No tak sory tu nie trzeba dowodu
1 sty 20:20