pośród liczb 30, 31,32,33 jedna jest dzielnikiem, inna iloczynem , a jeszcze inn
smutas: pośród liczb 30, 31,32,33 jedna jest dzielnikiem, inna iloczynem , a jeszcze inna resztą w
pewnym dzieleniu o trzycyfrowej dzielnej. Znajdź tę dzielną . Czy zadanie ma tylko 1
rozwiązanie
31 gru 18:15
Basia:
niech to będzie 32*33=1056
1056−30=1026
wtedy:
1056:32=33
1056:513=2 reszta 30
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech to będzie 31*33=1023
1023−30=993=3*331
1023:331 = 2 reszta 30
jak widać rozwiązań jest więcej
31 gru 18:55
smutas: odpowiedx jest tylko jedna i to jest 991 więc w tym coś jest źle co ty zrobiłaś
31 gru 19:10
Basia:
a rzeczywiście przeoczyłam, że dzielna ma być trzycyfrowa
30*32+31 = 960+31=991
mogłyby jeszcze być
33*32+30
33*32+31
32*31+30
ale to już wychodzą liczby czterocyfrowe
pozostałe odpadają, bo reszta nie może być mniejsza od dzielnika
31 gru 19:32
Basia:
poprawka: reszta nie może być większa od dzielnika
31 gru 19:32
smutas: a czemu tam dałaś +31 to jest reszta

?
31 gru 19:37
Basia: tak, nie jest to na pierwszy rzut oka oczywiste, bo powinno być napisane, że "jedna jest
dzielnikiem, inna częścią całkowitą iloczynu (a nie iloczynem), jeszcze inna resztą
.....................
1 sty 09:22
smutas: dzięki bardzo mi pomoglaś
1 sty 18:46