Kasia i Tomek zdawali egzamin testowy z matematyki . Tomek rozwiązał poprawnie 7
smutas: Kasia i Tomek zdawali egzamin testowy z matematyki . Tomek rozwiązał poprawnie 74 % zadań .
Kasia była lepsza o 14 punktów procentowych . O ile procent więcej zadań rozwiązała Kasia od
Tomka
31 gru 17:52
Basia:
skąd Ty masz te zadania ? one są źle sformułowane
przecież to zależy od tego ile było zadań
n − liczba zadań
n 100%
14 x%
31 gru 18:29
smutas: ona są na konkurs i takie były.... a odpowiedx ma być o18,9 % więcej
31 gru 18:32
Dagmara: Tomek rozwiązał poprawnie 74 % zadań
Kasia była lepsza o 14 punktów procentowych: czyli 74% + 14% = 88%
O ile procent więcej zadań rozwiązała Kasia: 88/74..
31 gru 18:34
Dagmara: 74 * x = 88
x= 88/74
=1,189
o ile wiecej... o 0,189 co daje 18,9%
31 gru 18:36
smutas: a czemu z 1,89 wyszlo ci 0,89 gdzie jest 1

?
31 gru 18:40
Basia:
jeżeli już to tak jest prościej
74 100%
14 x%
| | 1400 | |
x = |
| = 18,8991.....=18,9 |
| | 74 | |
31 gru 18:46
smutas: dzięki
31 gru 19:08