wielomiany
astral: Co to znaczy,że jakaś liczba jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu ? Jak to wygląda na
wykresie? nie mogę sobie tego wyobrazić.
31 gru 17:23
Godzio:

Masz przykładowy wykres wielomianu który ma 3 miejsca zerowe,
−4, 4 i 2 z tym że 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym, dlatego wykres się tam odbija,
W(x) = a(x − 4)(x + 4)(x − 2)
2
31 gru 17:35
Basia:
przykłady:
W(x) = x2−2x+1=(x−1)2 = (x−1)(x−1)
1 jest pierwiastkiem dwukrotnym
W(x) = x2−6x2+12x−8 = (x−2)3 = (x−2)(x−2)(x−2)
2 jest pierwiastkiem trzykrotnym
na wykresie tego nie widać
31 gru 17:35
astral: aha, dzieki
31 gru 17:41
AS:
Liczba α jest k−krotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) jeżeli W(x) jest
podzielny przez (x − α)k ale niue jest podzielny przez (x − α)k+1
31 gru 17:55