Jaka liczba ma tę własność że jej a-krotność jest o 7 większa od odwrotności tej
smutas: Jaka liczba ma tę własność że jej a−krotność jest o 7 większa od odwrotności tej liczby

?
31 gru 17:20
Basia:
ax
2=1+7x
ax
2−7x−1=0
Δ=49+4a≥0
4a≥−49
a≥−
494
dla a< −
494 żadna
| | 7 | | 7 | | 7 | |
dla a= −494 jedna x0 = |
| = |
| = |
| = |
| | 2a | | −2*494 | | −492 | |
dla każdego a>−
494 będą takie dwie
pod warunkiem, że dobrze zrozumiałam treść zadania
i pod warunkiem, że nie było tam jakichś dodatkowych informacji
31 gru 17:32
smutas: nie było więcej info ...
a w odpowiedziach mam x=7aa2 − 1
31 gru 17:36
smutas: x=7a : a2 −1
31 gru 17:37
Basia: nie mam pojęcia skąd taka odpowiedź
błędu nie widzę
sprawdź jeszcze raz treść; dokładnie: słowo po słowie
31 gru 17:43
smutas: sprawdziłam jest tak samo
31 gru 17:49
Basia:
(a
2−1)x = 7a
a
2x−x=7a
a
2x = x+7a /:a
to jest odpowiedź do zadania:
jaka liczba ma tę własność, że jej a−krotność jest o 7 większa od jej krotności odwrotnej
(a nie od odwrotności tej liczby)
rozwiązanie otrzymasz czytając "od tyłu"
31 gru 18:01
smutas: ale ja mam takie zadanie jak pisałam wcześniej i na pewno taka odpowiedź bo to są zadania na
konkurs

31 gru 18:02