proste w przestrzeni
dankan: znaleźć punkt przecięcia prostych :
l1: l:2
x+2 y−4 z x+2 y−4 z
−−−− = −−−− = −−−− −−−−− = −−−− = −−−−
3 −1 5 1 −5 3
Jak się do tego zabrać ?, Na pierwszy rzut oka widać, ze oba rónania sa spełnione dla x=−2 y=4
oraz z=0
Mógłby ktos to rozpisać i wyjasnić ?
31 gru 16:18
Basia:
znaleźć punkt wspólny to znaczy rozwiązać układ równań
napisz te równania porządnie, bo zupełnie nie wiadomo co to ma być
31 gru 16:22
dankan:
równaienie 1 prostej:
(x+2)/3 =(y−4)/−1=z/5
równanie 2 prostej :
(x+2)/1=(y−4)/−5=z/3
no wlaśnie nie umiem rozwiązac tego okładu rozpisując go...
31 gru 16:30
dankan: równanie 1 prostej:
(x+2)/3=(y−4)−1=z/5
równanie 2 prostej:
(x+2)/1=(y−4)/−5=z/3
nie potrafie tego rozpisać
31 gru 16:33
Basia:
czy to ma być tak ?
31 gru 16:50
dankan: tak
31 gru 16:57
Basia:
no to z (1) masz
a z (2)
stąd
5(x+2)=9(x+2)
5x+10=9x+18
−4x=8
x=−2
−25(y−4)=−3(y−4)
−25y+100=−3y+12
−22y=−88
y=4
P(−2,4,0)
31 gru 17:03
AS: Podaję strukturę rozwiązania problemu
Wyznaczyć punkt przecięcia dwóch prostych
a) Dane są równania prostych
(x – x1)/a1 = (y – y1)/b1 = (z – z1)/c1 i
(x – x2)/a2 = (y – y2)/b2 = (z – z2)/c2
b) Rozwiązać układy równań
| (x – x1)/a1 = (y – y1)/b1 | (y – y1)/b1 = (z – z1)/c1
| (x – x2)/a2 = (y – y2)/b2 | (y – y2)/b2 = (z – z2)/c2
ze względu na x i y oraz względem y i z
c) Jeżeli otrzymane wartości y są różne,proste nie mają punktu
wspólnego,jeżeli równe to mają.
Można też przepisać podane równania na postać parametryczną. Otrzymujemy wówczas równania:
[x = a1s + x1 i x = a2t + x2
[y = b1s + y1 y = b2t + y2
[z = c1s + z1 z = c2t + z2
Rozwiązujemy układ równań:
a1s + x1 = a2t + x2
b1s + y1 = b2t + y2
c1s + z1 = c2t + z2
Ze względu na s i t (czyli rozwiązujemy układ złożony z dwóch równań, a potem sprawdzamy, czy
otrzymane liczby spełniają też trzecie równanie)
Jeśli układ jest oznaczony, to wstawiając otrzymane s lub t do odpowiedniego równania prostej,
dostajemy współrzędne punktu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Już z układu równań widać,że punktem wspólnym jest punkt P(−2,4,0)
Przedstawiam równania w postaci parametrycznej
x = −2 + 3*s x = −2 + t
y = 4 − s y = 4 − 5*t
z = 5*s z = 3*t
Porównuję dwa pierwsze równania
−2 + 3*s = 2 + t 3*s − t = 0
4 − s = 4 − 5*t ⇒ s − 5*t = 0 ⇒ s = t = 0
Wstawiając s i t do równań mamy x = −2 , y = 4 , z = 0
31 gru 17:09