| 5*4 | 2 | |||
1. P = | = | . | ||
| 6*5 | 3 |
| 3*4 | 4*3 | 4 | ||||
2. P = | + | = | . | |||
| 7*6 | 7*6 | 7 |
| 3*2 | 5*4 | 13 | ||||
3. P = | + | = | . | |||
| 8*7 | 8*7 | 28 |
Mam jeszcze 3zadania.
1.
W urnie są 3 kule czerwone i 4 niebieskie. Za chwilę zostaną wylosowane ze zwracaniem dwie kule
(tzn. pierwsza kula po wylosowaniu zostanie z powrotem wrzucona do urny i dopiero wtedy
zostanie wylosowana druga kula). Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowane kule będą tego
samego koloru?
2.
W urnie jest jedna kula czerwona i 3 niebieskie. Za chwilę zostaną wylosowane ze zwracaniem
dwie kule (tzn. pierwsza kula po wylosowaniu zostanie z powrotem wrzucona do urny i dopiero
wtedy zostanie wylosowana druga kula). Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie wylosowane kule
będą niebieskie?
3.
W urnie są 2 kule czerwone i 4 niebieskie. Za chwilę zostaną wylosowane ze zwracaniem dwie kule
(tzn. pierwsza kula po wylosowaniu zostanie z powrotem wrzucona do urny i dopiero wtedy
zostanie wylosowana druga kula). Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowane kule będą
różnych kolorów?
Lubie to!