Niech ciąg (g_n) będzie ciągiem arytmetycznym o wyrazach całkowitych dodatnich.
bbb: Niech ciąg (gn) będzie ciągiem arytmetycznym o wyrazach całkowitych dodatnich. Zatem ciągiem
geometrycznym jest ciąg określony wzorem:
a) an = 2gn
b) an= log (gn)
c) an=cos(gn * π)
d) an= |gn|
Basia:
(g
n) jest arytmetyczny
zatem g
n+1=g
n+r czyli g
n+1−g
n=r
(a)
2
gn+1−gn=2
r
r jest stałą to i 2
r jest stałą czyli mamy ciąg geometryczny
(b)
to nie jest ciąg geometryczny
(c)
| an+1 | | cos(gn+1*π) | |
| = |
| = |
| an | | cos(gn*π) | |
| cos[(gn*π+r)*π] | |
| = |
| cos(gn*π) | |
ten ciąg jest geometryczny ⇔ r=2k gdzie k∊C (czyli gdy r jest liczbą całkowitą parzystą)
w pozostałych przypadkach nie
(d)
a
n=g
n
jeżeli ciąg g
n jest geometryczny to a
n też (to jest możliwe: ciąg stały np: 2,2,2,....)
w pozostałych wypadkach nie