..
bart: Oblicz sume wszystkich liczb naturalnych mniejszych od 10000 ktore sa podzielne przez 4 i ktora
cyfra jednosci jest 6
31 gru 15:44
Godzio:
16, 36, 56, ..., 9996
a
1 = 16
a
n = 9996
r = 20 ⇒ n = ...
| | 16 + 9996 | |
Sn = |
| * n = ... |
| | 2 | |
31 gru 15:48
bart: 16,36,56,76,96,116 wzor 20n−4 .. juz nie trzeba
31 gru 15:48
bart: sam chcialem:(
31 gru 15:49
Marcin W: podzielne przez 4
4, 8, 12, −>16, 20, 24, 28, 32, −>36, 40, 44, 48, 52, −−>56, 60, 64, 68 , 72, −>76,....
zauwaz ze te co nas interesuja tworzą ciag arytmetyczny o róznicy r=20 latwo policzyć ile ich
jest :
16, 36, 56, 76
31 gru 15:50
Marcin W: no to chciałeś to dokańczaj
31 gru 15:50
bart: rozpisanie czasem pomaga
31 gru 15:52
bart: 2503000?
31 gru 15:53
Godzio:
a nie 50060000 ?
31 gru 15:56
bart: 9996=16+20n−20
n=500
31 gru 15:58
bart: (16+9996):2*500=2503000
31 gru 15:58
Godzio:
W takim razie w odpowiedzi się walnęli
31 gru 16:00
bart: No ktos pisal wzoraj, ze sa bledne odp tam
31 gru 16:02
Godzio:
Czasami się zdarza
31 gru 16:05