Ile musi wynosić a, aby to równanie miało rozwiązanie?
Rafał: a−1=sinx/2 + sin2x/22+.....
31 gru 14:45
Godzio: Dla pewności niech ktoś to potwierdzi jeszcze
| | sinx | | sin2x | |
a − 1 = |
| + |
| + ... |
| | 2 | | 22 | |
−2 < sinx < 2 x ∊ R
| | | | | | sinx | |
a − 1 = |
| = |
| = |
| |
| | | | | | 2 − sinx | |
(a − 1)(2 − sinx) = sinx
2a − sinx * a − 2 + sinx = sinx
2a − 2 = sinx * a /: a (a ≠ 0)
| | 3a − 2 | | a − 2 | |
0 ≤ |
| i |
| ≤ 0 |
| | a | | a | |
0 ≤ a(3a − 2) i (a − 2)*a ≤ 0
| | 3 | |
a ∊ (−∞,0>∪< |
| ,∞) i a ∊ <0,2> |
| | 2 | |
31 gru 14:59
Basia:
w porządku
tylko przedostatnia linijka powinna mieć postać
a∊(−
∞,0)∪(
32,+
∞) i a∊(0,2>
dlaczego, na pewno wiesz
a "knoci" się, bo zapisy
| 3a−2 | |
| ≥0 i a(3a−2)≥0 nie są równoważne |
| a | |
równoważne są zapisy
| 3a−2 | |
| ≥0 ⇔ [ a(3a−2)≥0 i a≠0 ] |
| a | |
31 gru 15:17
Tomek.Noah: a gdzies tam nie powinno byc |q|<1
31 gru 15:21
Godzio:
| | sinx | |
To już wyżej napisałem że −1 < |
| < 1 |
| | 2 | |
31 gru 15:26
Tomek.Noah: sry jesli jest, ale nie iwem czemu ja tego zapisu nie widze w akzdym badz razie nie wyswietla
mi
31 gru 15:31
Basia:
trzecia linijka w pierwszym wpisie Godzia
31 gru 15:33