R^3
Ania: pomocy:(
znajdz wszytskie punkty w przestrzeni, ktorych odległosc od płaszczyzny Oyz wynosi 2, i ktore
sa rowno oddalone od trzech punktow (1,0,0) (0,1,0) (0,0,1).
wywnioskowalam ze szukany unkt bedzie mial wspolrzedna x=2 lub x=−2. jednak nie wiem jak ulozyc
i rozwiazac uklad rownan zeby byly one rowno oddalone od tych trzech punktow.
31 gru 13:50
Basia:
A(1,0,0)
B(0,1,0)
C(0,0,1)
równo oddalone od płaszczyzny YZ są wszystkie punkty
P(2,y,z) lub P(−2,y,z)
teraz trzeba zastosować wzór na odległość dwóch punktów
i ułożyć równania
|AP|=|BP|=|CP|
|AP|=√(2−1)2+(y−0)2+(z−0)2
|BP|=√2−0)2+(y−1)2+(z−0)2
|CP|=√(2−0)2+(y−0)2+(z−1)2
stąd
1+y2+z2=4+(y−1)2+z2=4+y2+(z−1)2
1+y2+z2=4+(y−1)2+z2
y2−(y−1)2=3
y2−(y2−2y+1)=3
2y−1=3
2y=4
y=2
1+y2+z2=4+y2+(z−1)2
z2−(z−1)2=3
z=2
P1(2,2,2)
tak samo dla P(−2,y,z)
31 gru 14:28
Ania: dzieki
31 gru 15:37