Proszę o pomoc.
Barbara: Między liczby 1 i 10 wstaw dwie inne liczby tak, aby trzy pierwsze tworzyły ciąg geometryczny,
a trzy ostatnie − ciąg arytmetyczny.
31 gru 13:38
31 gru 13:47
think: tak się zastanawiam, a czy nie chodzi o liczby całkowite przypadkiem? bo w innym przypadku tych
rozwiązań byłoby całe mnóstwo...
podaję przykład:
itd. itp...
31 gru 13:52
Basia:
niezupełnie
think; nie
trzy tylko
dwie
1,x,y,10
i tak jak napisał
Trivial
x
2=y
y=
x+102
4x
2=x
2+20x+100
3x
2−20x−100=0
Δ=400+1200 = 1600
y
2=100
drugie rozwiązanie oczywiście odpada
31 gru 14:41
think: no tak co ślepy nie doczyta to sobie ubzdura

Mea Culpa przyznaję się do winy, rzeczywiście wszystko jest w porządku z tym zadaniem.
31 gru 14:53
Trivial: Hm...
(1, x, y, 10)
y = x
2
x + 10 = 2y
x + 10 = 2*x
2
2x
2 − x − 10 = 0
Δ 1 + 80 = 81;
√Δ = 9
| | 1+9 | | 5 | | 25 | |
x2 = |
| = |
| → y2 = |
| . |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
31 gru 15:02
Basia:
oczywiście [P[Trivial]
"przestawiłam" kwadraty
31 gru 15:09
Trivial:
Ale coś jest nie tak, gdyż:
(1, x, y, 10)
x
2 = 10
y
2 = 100
r = 100 − 10 = 90
y
2 + r = 190 ≠ 10.
:s
31 gru 15:16
Basia:
bo tam jest błąd, w podstawieniu
nie warto się tym zajmować
Twoje rozwiązanie jest dobre
31 gru 15:28
Trivial: A, rzeczywiście! Teraz widzę. Myślałem, że wszystko było dobrze rozwiązane i dlatego
zastanawiałem się, czemu wynik nie pasuje.

Udanego sylwestra!
31 gru 15:30
Basia: Wzajemnie
31 gru 15:36