Dla jakich wartosci a i b wielomiany są równe
kasia: Dla jakich wartosci a i b wielomiany:
U(x)= x(x+a)2+b
oraz
W(x)=x3 − 6x2 + 9x
są równe ?
31 gru 11:57
Basia:
W(x) = x(x2−6x+9)=x(x−3)2=x(x+(−3))2+0
porównaj
31 gru 12:00
kasia: ale dlaczego tam jest −3 i 0 ?
31 gru 12:16
Jack:
wzor skrocenego mnozenia...
31 gru 12:41
kasia: czyli a=3 i b=0.
31 gru 13:26
Basia: nie
31 gru 13:29
kasia: to jak będzie ?
31 gru 13:36
kasia: to jak będzie ?
31 gru 13:36
Basia:
ma być x+a a jest x−3 = x+(−3)
31 gru 13:38
Jack:
porównaj dokładnie (!) zapis z treści zadania do "czerwonego" wzoru Basi
31 gru 13:38
kasia: W(x)= x(x
2 − 6x +9)
Δ= 36 − 4*1*9
Δ=36 − 36
Δ= 0
x= 3
(x−3)
2
W(x)= x(x−3)
2+0
U(x)= x(x+a)
2+b
porównując a=−3 oraz b=0 ?
31 gru 14:07
Jack:
dokładnie tak, choć nie powinnaś używać delty do tego akurat przykładu − wzór skróceonego
mnożenie powinnaś była zauważyć
31 gru 14:08
kasia: powinnam, ale jak widzę funkcje kwadratową to automatycznie wyliczam deltę

dziekuję bardzo.

31 gru 14:15