macierz
slaby: Rozwiązać metodą macierzy
3x1−2x2+3x3−4x4=4
x2−x3+−x4=−3
x1+3x2−3x4=1
−7x2+3x3+x4=−3
31 gru 11:44
Basia:
popraw drugie równanie
+x4 czy −x4 ?
31 gru 11:48
slaby: +x4
31 gru 11:58
slaby: prosze o pomoc
31 gru 12:37
Basia:
musisz policzyć wyznaczniki
W= 3 −2 3 −4
0 1 −1 1
1 3 0 −3
0 −7 3 1
upraszczam
k2+k3 i k4+k3
W = 3 1 3 −1
0 0 −1 0
1 3 0 −3
0 −4 3 4
rozwijam względem drugiego wiersza
= (−1)2+3*(−1)* |3 1 −1|
|1 3 −3|
|0 −4 4|
upraszczam w3+4*w1
= | 3 1 −1|
| 1 3 −3|
|12 0 0|
rozwijam względem trzeciego wiersza
=(−1)3+1*12*| 1 −1|
| 3 −3|
=12*[1*(−3)−(−1)*3] = 0
układ będzie nieoznaczony lub sprzeczny
policz tak samo W1,W2,W3,W4
jeżeli wszystkie są równe 0 masz układ nieoznaczony (niesk.wiele rozwiązań)
jeżeli któryś ≠0 masz układ sprzeczny
31 gru 13:01
Basia:
nie wiem czy o tę metodę chodzi, jest jeszcze inna, ale za bardzo jej nie pamiętam
31 gru 13:02
Zenek:
Trywialne zadanie;które powinna rozwiązać nawet siedząca w kasie w
supermarkecie,a być może i spiker telewizyjny jak go poinstruować.
Wykonując operacje dodawania i odejmowania krotności wierszy(bo
chyba o tę metodę chodzi),otrzymamy postać bazową− rozwiązanie
zadania (układ powininen okazać się sprzeczny!−po drodze)
Do Basii: w ten sposób to możesz policzyć żebra na anatomii,
dla kalefaktorów(choć twoje liczenie,być może jest dobrym sposobem
na wykazanie sprzeczności lub nieoznaczoności układu to najpierw należało by
przyjąc że układ ma rozwiązanie)
31 gru 15:54
Basia:
o wzorach Cramera pewnie nigdy w życiu nie słyszałeś
jest to jedna z metod, której się bardzo często wręcz wymaga
31 gru 15:59