| dx | ||
b)∫ | ||
| 3+4x2 |
| dx | ||
c) ∫ | ||
| √2−x2 |
| cos3x | ||
J = −∫(1−t2) dt = ∫(t2−1)dt = 13t3−t+C = | −cosx+C | |
| 3 |
| 4 | 2 | |||
3+4x2 = 3(1+ | x2) = 3(1+( | x)2) | ||
| 3 | √3 |
| 2 | ||
t = | x | |
| √3 |
| 2 | ||
dt = | dx | |
| √3 |
| √3 | ||
dx = | dt | |
| 2 |
| 1 | √3 | |||
J=∫ | * | dt = | ||
| 3(1+t2) | 2 |
| √3 | 1 | ||
∫ | dt = | ||
| 6 | 1+t2 |
| √3 | |
arctgt +C= | |
| 6 |
| √3 | 2 | ||
arctg | x+C= | ||
| 6 | √3 |
| √3 | 2√3 | ||
arctg | x+C | ||
| 6 | 3 |
| x2 | x | |||
2−x2 = 2(1− | )=2(1−( | )2) | ||
| 2 | √2 |
| x | ||
t = | ||
| √2 |
| 1 | ||
dt = | dx | |
| √2 |
| 1 | ||
J = ∫ | *√2dt = | |
| √2(1−t2) |
| 1 | x | |||
∫ | dt = arcsint+C = arcsin | +C = | ||
| √1−t2 | √2 |
| x√2 | ||
arcsin | +C | |
| 2 |
jakbym miał problem, na pewno będe pisał