proszeee
Natalia: 1.Suma długości przyprostokątnych trójkątaprostokątnego jest równa 27. Długość
przeciwprostokątnej jest równa √377. Wyznacz pole tego trójkątu.
2. Rozwiąż równanie 5x−3x−2−1=x−2x−1
31 gru 09:53
Basia:
ad.1
a+b=27
a
2+b
2=377
rozwiąż układ równań, wyznacz a,b
ad.2
założenia:
x≠2 i x≠1
mnożymy obustronnie przez (x−2)(x−1)
(5x−3)(x−1)−(x−2)(x−1)=(x−2)(x−2)
pozbądź się nawiasów i dokończ rozwiązanie
31 gru 10:06
Marcin W: 1) a , 27−a − przyprostokątne ( 0<a<27)
Z twierdzenia Pitagorasa masz:
a2+(27−a)2=377
Rozwiąż powyższa f kwadratową wyjdą dwa pierwiastki
a1=1 a2=26
Zatem przyprostokatne sa rowne 1 i 26 co za tym idzie P=13
31 gru 10:07