proszeee
Natalia: Prosze o rozwiązanie kilku zadań

1.Rozwiąż równanie
4x+4x+1=4
2. Wykaż że równanie x
2+m
2x−m
2=0 ma dla każdej liczby rzeczywistej m co najmniej jedno
rozwiązanie.
3. Obwód prostokąta jest równy 26 a jego pole 42. Wyznacz długości boków tego prostokąta.
4. Wyznacz parametry b,c jeśli wiadomo że rozwiązaniami równania x
2+bx+c=0 są liczby 5 i −2.
5. W pewnej grupie przyjaciół każdy wysłał każdemu przed świętami kartkę pocztową. W sumie
wysłano 72 kartki. Oblicz ile przyjaciół jest w tej grupie.
6.Na spotkaniu towarzyskim każdy witał się z każdym. Okazało się że było 105 róznych powitań.
oblicz ile osób przyszlo na to spotkanie,
7. Różnica dwóch liczb jest równa 36. Mniejsza z tych liczb stanowi 25% większej. Wyznacz te
liczby.
8. Rozwiązaniem równania
2x+m=
3x−1 jest liczba −3. wyznacz liczbę m.
9. Rozwiązaniami równania x
3−2x
2+ax+b=0 są liczby:
√−3,2,
√3. wyznacz parametry a,b.
10. Rozwiąż równanie
x2+4xx2−16=0.
Marcin W: dla mnie kilka to dwa no może trzy ale nie 10 na pewno

dlatego rozwiąże Ci dwa


1)
4x+4=4x+4
x∊R\{−1}
2)
Δ=m
4+4m
2=m
2(m
2+4) a przecież to jest zawsze większe od zera (jesli m≠0) albo równe zero dla
m=0 zatem delta jest albo większa od zera albo równa dla dowolnego m wniosek: równanie ma co
najmniej jedno rozwiązanie