procenty
marek: w 16 kg nasion znajduje się 10% zanieczyszczeń. Ile kg zanieczyszczeń trzeba usunąć ,aby
stanowiły one 4% nasion?
31 gru 09:45
Marcin W: 16 kg nasion w tym zanieczyszczenia 1,6kg
160−100x=64−4x
x=1kg
31 gru 09:51
marek: Nie rozumiem:(
31 gru 09:52
AS:
ilość nasion 16 x 16 − x
% zanieczyszczeń 10 100 4
16*10 − x*100 = (16 − x)*4
160 − 100*x = 64 − 4*x
96*x = 96
x = 1
Należy usunąć 1 kg zanieczyszczeń
31 gru 10:38
Basia:
masa całkowita masa zanieczyszczeń
jest 16 kg 10% = 1,6 kg
ma być 16−x 1,6−x
(bo usuwasz tylko x zanieczyszczeń)
1,6−x ma stanowić 4% z 16−x
16−x 100%
1,6−x 4%
(1,6−x)*100=(16−x)*4
dokończ sobie
31 gru 10:41