prawdopodobieństwo
jagoda: losujemy jedną liczbę spośród 1,2......1000. Wyznacz prawdopodobieństwo wylosowania liczby
podzielnej przez 5 i przez 9 oraz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 5 i
przez 9.
31 gru 09:18
31 gru 09:38
jagoda: w drugiej części miało być 5 lub 9
31 gru 09:43
Marcin W: podzielne przez 5 i 9 to: 45, 90, 135, ...,22*45=990 czyli jest ich 22 liczby w tysiącu

A−zdarzenie wylosowana liczba podzielna przez 5 i 9
| | 22 | | 11 | |
P(A)= |
| =0,022= |
| |
| | 1000 | | 500 | |
31 gru 09:43
Marcin W: skoro w drugiej częsci jest 5 lub 9 to już ma jakiś sens całe polecenie

wiec dla drugiej
częśći
liczby podzielne przez 5 jest ich w tysiącu 1000:5=200 liczb
liczb podzielnych przez 9 jest ich w twoim tysiącu 111
podzilenych przez 5 i 9 policzone wczesniej : 22 liczby
zate podzielnych przez 5 lub 9 jest 200+111−22=289
A−zdarzenie− wylosowano liczbe podzielna przez 5 lub 9
31 gru 09:47
marek: Ok ale jest jakaś reguła kiedy liczba jest podzielna przez 5 i 9? Skąd wiedziałes ze bedzie ich
akurat 22?
31 gru 09:51
Marcin W: podzielne przez 5 i przez 9 to wielokrotnosc 45=5*9 wsrod twojego zbioru: 1*45, 2*45, 3*45,
4*45,....22*45 ale już nie 23 bo 23*45=1035>1000

zauwaz ze pierwsza liczba wskazuje ile ich
jest

dokladnie 22
31 gru 10:11
Marcin W: | | 2 | |
albo inaczej dzielisz 1000:45 i bierzesz całości 1000:45=22 |
| czyli jest ich 22. |
| | 9 | |
31 gru 10:13