Funkcja homograficzna i okrąg - zapisz układ nierówności.
djarek:

Zapisz układ nierówności opisujący zamalowany zbiór punktów (łącznie z brzegiem), wiedząc że
jest on wyznaczony przez pewną funkcję homograficzną f i okrąg.
31 gru 02:40
Basia:
okrąg o środku O(0,0) i promieniu 3
jego równanie to
x
2+y
2=9
f.homograficzna
a=−2
stąd:
x
2+y
2≤9
i
i
31 gru 10:02
djarek: Ok. Ale w ten sposób wykluczamy punkty dla x=0. Powinno być w rozwiązaniu:
x
2+y
2≤9
yx≥−2
Chodzi mi o szerszy problem. Jak zapisać nierówność w przypadku funkcji homograficznej, jeśli
chcemy mieć obszar "pomiędzy" gałęziami wykresu lub na "zewnątrz" tych gałęzi. Inaczej mówiąc
czy jak zapiszę (w ogólnym przypadku):
| | a | |
(y−b)(x+c)≥a to otrzymam obszar "pomiędzy" gałęziami wykresu funkcji y=b+ |
| oraz |
| | x+c | |
| | a | |
(y−b)(x+c)≤a to otrzymam obszar "na zewnątrz" gałęzi wykresu funkcji y=b+ |
| . |
| | x+c | |
31 gru 12:15