mimi09: Prosze o pomoc mam za zadanie wyznaczyc dziedzine naturalna funkcji a nie wiem jak to
zrobic prosze o wskazówki

1) f(x)=
√x-2 / x+2 ln(9x
2 - x
4)
2) f(x)=
√ log2(x2 -1)
prosze prosze o pomoc:

20 sty 23:44
Bogdan:
Czy pod pierwiastkiem jest x - 2/x + 2 czy (x - 2) / (x + 2)
20 sty 23:51
mimi09: jest tak jak napisałes za pierwszym razem bez nawiasów
20 sty 23:53
Bogdan:
1) Założenia:
1. x - 2/x + 2 ≥ 0
2. x ≠ 0
3. -x4 + 9x2 > 0
Dziedziną jest przedział będący częścią wspólną przedziałów wynikających
z założeń.
2) Założenia:
1. x2 - 1 > 0
2. log2 (x2 - 1) ≥ 0
Dziedziną jest przedział będący częścią wspólną przedziałów wynikających
z założeń.
21 sty 00:10
zebra:
21 sty 00:12
mimi09: ale jak to czemu w tym drugim przykładzie trzeba tez wziac pod uwage ten log
2 

? nie
rozumiem tego naprawde a nie samo tylko x
2-1


Błagam wytłumaczcie mi to


jak to
bedzie wygladałlo
21 sty 00:58
zebra: Witam!
wyrażenie pod pierwiastkiem musi być ≥0
a co jest pod pierwiastkiem ?
log2(x2 - 1) więc cały log 2(x2 - 1)≥0
21 sty 01:07
mimi09: to jak mam teraz na przedziale narysowac ten log

czy mam go w ogole nie brac pod
uwage
21 sty 01:14
zebra:
Napisze CI
1/ x≠0
i x
2 +2x -2
---------------- ≥ 0 <=> x*[ x -(-1 -
√3)]*[x -( -1 +
√3)] ≥0
x
to x€<-1-
√3,0) U < -1 +
√3, ∞) ( policz delte i zobaczysz x
1 i x
2
te co napisałam)
- x
4 +9x
2 >0 /* (-1)
x
4 - 9x
2 < 0 <=> x
2( x- 3)(x +3) <0 <=> x€( -3,0)U(0, 3)
wybierz cz. wspólna z obydwu rozw. i to bedzie D
2/
x
2 -1>0 <=> (x-1)(x+1)>0 <=> x€ ( -∞, - 1) U ( 1,∞)
log
2(x
2-1) ≥0 <=> x
2 -1 ≥1 bo log
21 = 0
<=> x
2 -2≥0 <=> (x-
√2 ) ( x +
√2) ≥0 <=>
x€( - ∞, -
√2> U <
√2 ,∞)
też wybierz cz. wspólna i podasz D
Dobranoc!
Sprawdź ! bo widzisz o której godz. to piszę
21 sty 01:33