Pomocy!
patka: Oblicz objętość prostopadłościanu którego podstawa jest kwadratem P=16 i którego przekątna
tworzy z podstawą kąt 30 stopni.
Rozwiązanie moge prosic? Wraz z koncowym wynikiem
31 gru 00:23
Trivial: Czy próbowałaś to sobie narysować? ;s
31 gru 00:24
patka: tak,i wyszlo mi co nie co tylko nie jestem pewna czy dobrze
31 gru 00:25
patka: no i jeszcze jedno zadanko,please

Dany jest sin alfa= 2/3 oblicz wartość wyrażenia cos2 α − sinus α
31 gru 00:25
patka: w tym pierwszym policzylam z tg 30=H/4
√2 to jest
√3/3=H 4
√2 i co dalej
31 gru 00:27
Mat: tam jest cos
2alfa−sin
2alfa

czy? cos
2 α − sinus α
31 gru 00:29
patka: w drugim wyszlo mi −1/9 ,dobrze?
31 gru 00:29
patka: sinus α
31 gru 00:30
Trivial:

P = a
2 = 16.
a =
√16 = 4.
a
2 + a
2 = d
2
2a
2 = d
2, a>0
d = a
√2
V = P*H ...
31 gru 00:33
Mat: | | √5 | |
to mnie wychodzi cosα= |
| |
| | √3 | |
31 gru 00:35
Trivial:
cos2α = cos
2α − sin
2α = 1 − sin
2α − sin
2α = 1 − 2sin
2α
| | 2 | | 2 | | 4 | | 6 | |
cos2α − sinα = 1 − 2sin2α − sinα = 1 − 2*( |
| )2 − |
| = 1 − 2* |
| − |
| = |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
| | 8 | | 6 | | 14 | | 5 | |
= 1 − |
| − |
| = 1 − |
| = − |
| . |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
31 gru 00:41
patka: cos α=
√5/czemu {3} a nie 3
31 gru 00:42
patka: w zadaniu jest : obl. cos
2 α − sinα.... ja nie rozumiem
31 gru 00:46
Trivial: No to trzeba było mówić, że cos
2α !
31 gru 00:47
Trivial:
| | 4 | | 6 | | 10 | | 1 | |
cos2α − sinα = ? = 1 − sin2α − sinα = ... = 1 − |
| − |
| = 1 − |
| = − |
| . |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | |
sin
2α + cos
2α = 1 → cos
2α = 1 − sin
2α
31 gru 00:49
Mat: cos2α− sinα=1
cos2α− 23=1
cos2α=53 / √ − obustronnie
cosα=√5: √3
31 gru 00:52
patka: good

a moge prosic ta koncowke z prostopadloscianem

ile to V wynosi

Nie wiem czy nie
poknocilam czegos
31 gru 00:52
Trivial: H = tg30*d = tg30*a
√2
| | √3 | | 64√6 | |
V = P*H = P*tg30*a√2 = 16* |
| *4*√2 = |
| |
| | 3 | | 3 | |
31 gru 00:55
patka: super

Ale warto bylo sie upewnic

Serdeczne dzieki
31 gru 00:58
Trivial:
31 gru 00:59