Wyznacz wzór funkcji f(x) i współrzędne wektora v.
edekz: Oto przykład:
Ja to robię tak:
| −2x+1 | | 5*(−25x+15) | | −25x+15 | |
| = |
| = |
| = |
| 5x+3 | | 5*(x+35) | | x+35 | |
| | −25*(x+35) | | 15 | |
|
| + |
| |
| | x+35 | | x+35 | |
30 gru 23:55
Trivial: aha.
30 gru 23:57
Trivial: co się stało w drugiej linijce?
31 gru 00:00
edekz: Sry, że tak na dwóch psotach, ale zamiast 'powrót do edycji nacisnąłem 'wyślij'
| | 15 | | 2 | | 15 | |
= |
| − |
| , wiec sama funkcja f(x)= |
| , a wektor v=[−35, |
| | x+35 | | 5 | | x | |
−
25]
Nie wiem z tego co sprawdzałem w odpowiedziach to robię źle bo wektory są identyczne co w
podręczniku to licznik funkcji wynosi
1125. Nie wiem co jest grane
31 gru 00:02
Trivial:
| | | | 2 | | 3 | | 2*3 | | 1 | | − |
| (x+ |
| ) + |
| + |
| | | | 5 | | 5 | | 5*5 | | 5 | |
| |
= |
| = |
| | | |
31 gru 00:07
edekz: | | 2*3 | |
a skad sie wzielo to |
| ? |
| | 5*5 | |
31 gru 00:11
Trivial:
2x = 2x + 6 − 6 = 2(x + 3) − 6
| | 2 | | 2 | | 2*3 | | 2*3 | | 2 | | 3 | | 2*3 | |
− |
| x = − |
| x − |
| + |
| = − |
| (x + |
| ) + |
| |
| | 5 | | 5 | | 5*5 | | 5*5 | | 5 | | 5 | | 5*5 | |
31 gru 00:15
Bogdan:
Jeśli dobrze zrozumiałem treść zadania, to chodzi o wzór funkcji homograficznej w postaci
kanonicznej.
Kreska ułamkowa oznacza dzielenie, trzeba więc wykonać to działanie.
−−−−−−−−−−−−
(−2x + 1) : (5x + 3)
−−−−−−−
| −2x + 1 | | | | 2 | |
| = |
| − |
| = |
| 5x + 3 | | 5x + 3 | | 5 | |
| | −2x + 1 | | | | 2 | |
f(x) = |
| ⇒ f(x) = |
| − |
| |
| | 5x + 3 | | | | 5 | |
Współrzędne wektora przesunięcia wykresu y = g(x) do wykresu y = f(x) są równe
Czy o to chodziło?
31 gru 00:20