..
bart: a z 11 to ja juz pojecia nie mam..
30 gru 23:06
Godzio:
Ciekawe zadanko, zaraz spróbuję ruszyć
30 gru 23:12
Bogdan:
a gdzie to jest?
30 gru 23:17
Godzio:
| a1 + am | | a1 + an | |
| * m = |
| * n |
| 2 | | 2 | |
2a
1m + (m − 1) * mr = 2a
1n + (n − 1) * nr
2a
1(m − n) + r(m
2 − m − n
2 + n) = 0
2a
1(m − n) + r(m − n)(m + n − 1) = 0
2a
1 + r(m + n − 1) = 0
a
1 + a
m + n = 0
| | a1 + am + n | | 0 | |
Sm + n = |
| * (m + n) = |
| * (m + n) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
Jak coś nie wiadomo to pytaj
30 gru 23:19
Godzio:
Bogdan to zadania z
Aksjomatu Toruń
30 gru 23:19
Godzio: W pewnym ciągu arytmetycznym suma m początkowych wyrazów jest równa sumie n początkowych
wyrazów (m ≠ n ). Wykaż, że suma m + n początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 0
To jest polecenie
30 gru 23:22
bart: wgl nie rozumiem jak przykladowo S
7 + S
9 moze byc rowna 0 jakimkolwiek ciagu
30 gru 23:27
bart: w tej ksiazce sa cale rozw czy tylko odp?
30 gru 23:28
Bogdan:
Dziękuję, mam te zbiory, proszę o namiary (zbiór czarny czy czerwony, str, nr zadania).
W zbiorze czerwonym z zadaniami na poziomie rozszerzonym, trzeba uważać, zdarzają się
błędne informacje, tym niemniej zadania są warte polecenia. W zbiorze czarnym (poziom
podstawowy) nie zauważyłem błędów.
30 gru 23:29
bart: to jest 11 zad z XI zestawu (ciagi liczbowe)
30 gru 23:32
Godzio:
bart nie ma całych rozwiązań, są tylko odpowiedzi, a tam gdzie trzeba coś dowieść to nic
nie piszą
30 gru 23:41
bart: no to ale wykabinowales
30 gru 23:42
Bogdan:
Może należy przeprowadzić takie rozumowanie:
ciąg arytmetyczny:
a1 + a2 + a3 + ... + am + am+1 + am+2 + ... + an = a1 + a2 + a3 + ... + am
am+1 + am+2 + ... + an = 0 ⇒ am+1, am+2, ... , an = 0
Stąd wnioskujemy, że wszystkie wartości ciągu są równe zero.
Sm+n = 0 + 0 + ... + 0 = 0
31 gru 01:03