wykazać
Pati: | | 1 | |
oblicz wartość wyrażenia a3 − |
| , wiedząc |
| | a3 | |
30 gru 23:06
bart: | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a− |
| )3=a3−3a+ |
| − |
| |
| | a | | a | | a3 | |
30 gru 23:40
bart: a wiec
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3− |
| =(a− |
| )3−3(a− |
| )=125−15=110 |
| | a3 | | a | | a | |
30 gru 23:41
bart: | | 1 | |
zapomnialem o 3 w tym pierwszym rownaniu 3 |
| |
| | a | |
30 gru 23:43
Eta:
poprawny wynik:
140
30 gru 23:50
Godzio: Coś chyba nie tak
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(a − |
| )(a2 + 1 + |
| ) = (a − |
| )((a − |
| )2 + 3) = 5 * (25 + 3) = 140 |
| | a | | a2 | | a | | a | |
30 gru 23:53
Godzio:
30 gru 23:53
Eta:
30 gru 23:54
bart: − i + to moja specjalnosc
30 gru 23:58
Eta:
Uważaj z tą "specjalnością " na maturze
30 gru 23:59
bart: w tym roku 3 zadania przez to zawalilem typu ABCD i 6% poszlo
31 gru 00:00
Godzio: na próbnej z cke ?
31 gru 00:01
bart: z Operonu przez jakies − + 2+2=6 i tallesa
31 gru 00:03
bart: a z cke to geometrie analityczna skopalem, ale i tak jestem raczej zadowolony
31 gru 00:04