wielomiany
astral: Oblicz resztę R z dzielenia wielomianu W przez dwumian P, gdy:
W(x)=x300 −x77 +x31 −4, P(x)=x−1
30 gru 22:50
astral: a dobra, już wiem
30 gru 22:51
Jack:
Twierdzenie o reszcie znasz? Pewnie nie...

Reszta z dzielenia W(x) przez dwumian (x−a) jest
równa... W(a).
30 gru 22:52
Jack:
30 gru 22:52
astral: trochę inaczej to zrobiłem, ale dobrze wiedziec, dzieki
30 gru 22:53
Jack:
oo a jak inaczej?
30 gru 22:54
astral: łopatologicznie trochę Hornerem

podzieliłem tabelkę
na takie coś
1 | 0 | 0 | ... | −1 | 0 | 0 | ... 1 | −4
czyli 1+0+0+...−1+0+0+...+1−4=−3
30 gru 22:58
Jack:
nigdy Hornera nie używałem... ale dzięki
30 gru 22:59
astral: nigdy? ciekawe... ja używam prawie wszędzie
30 gru 23:03