granice
problem: Mam do rozwiązania granice 1) 1/(1*2)+1/(2*3)+,,,,+1/[(n−1)n]
2)1/(1*3)+1/(3*5)+,,,+1/[(2n−1)(2n+1)]
3)(2n−1)/(2n+1)
4) 21/n−1 podzielić na 21/n+1
30 gru 22:24
Godzio:
1.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| = |
| 1 * 2 | | 2 * 3 | | (n − 1)n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= 1 − |
| + |
| − |
| + ... + |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 3 | | n − 1 | | n | |
30 gru 22:26
problem: a skąd ten minus

tzn... 1−1/2
30 gru 22:28
Godzio:
3.
| 2n − 1 | | | | 1 | |
| = |
| → 1 bo ( |
| )n → 0 |
| 2n + 1 | | | | 2 | |
4.
30 gru 22:29
Godzio:
Rozbiłem
ogólnie masz zrobiony ten ostatni
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| (n − 1)n | | n − 1 | | n | |
30 gru 22:30
problem: Trzeci rozumiem..
30 gru 22:31
problem: ok... jest rozbity.. i teraz coś za to n pewnie mam podstawiać
30 gru 22:33
Godzio:
To już zapisałem, zauważ że przy takim rozbijaniu wszystkie ułamki prócz pierwszego i
ostatniego uproszczą się
30 gru 22:34
problem: A w 4) to nie będzie tak, ze 2
1/n to jest 2
0 czyli 1..
nie wychodzi 0
30 gru 22:35
problem: ale poczekaj... jeszcze raz... to sie uprosci rozumiem... ale jescze raz... jak to się
podstawia,że wyszło 1−1/2+1/2−1/3..
30 gru 22:40
Godzio:
Wychodzi, ja napisałem tylko wskazówki nie napisałem rozwiązania
30 gru 22:41
Godzio:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1 − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − .... + |
| − |
| = |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | n − 1 | | n | |
30 gru 22:42
problem: aj.... mniej więcej już wiem... dzieki
30 gru 22:45