granica
studentka: Jak obliczyć taką granicę
1+1/2+1/4+...1/2
n podzielic na1+1/3+1/9+....1/3
n
Czy skorzystać ze wzoru na sume ciągu geometrycznego w liczniku i w mianowniku

czy da się
jakoś inaczej
30 gru 21:35
Godzio:
Skorzystaj właśnie z tego
30 gru 21:36
studentka: Wyjdzie 4/3?
30 gru 21:41
Jack:
tak.
30 gru 21:48
30 gru 21:48
studentka: A teraz cos takiego
1/n2 (1+2+3+...+n)
Tutaj skorzystać ze wzoru na sume ciągu arytmetycznego i pomnożyć przez 1/n2?
30 gru 21:48
studentka: Korzystając ze wzoru a1*1−qn/1−q wychodzi 4/3
30 gru 21:51
30 gru 21:51
Jack:
co do ostatniego: dokładnie tak

( o ile ten nawias jest w liczniku)
30 gru 21:52
Godzio:
A dobra coś mi się pogmatwało
30 gru 21:52
studentka: No właśnie dokładnie tak Jack
30 gru 21:53
Jack:
Tyle zadań dziś zrobiłeś, że się wcale nie dziwię
30 gru 21:53
studentka: Czyli granica w drugim przykładzie wychodzi 0
30 gru 21:55
Godzio:
| 1 | | n + n2 | | n + n2 | | 1 | |
| * |
| = |
| → |
| |
| n2 | | 2 | | 2n2 | | 2 | |
30 gru 21:57
Jack:
hmm na oko 1/2.
30 gru 21:57
studentka: Dzięki za konsultacje chłopaki

a np co z czymś takim zrobić : 1−2+3−4+...−2n podzielic przez
2√n2+1
Tutaj chyba są pomieszane dwa ciągi... Jeden postaci 1+3+.... (kolejne liczby nieparzyste) a
drugi −2−4...−2n
30 gru 22:01
Godzio:
1 − 2 + 3 − 4 + ... − 2n
−1 − 1 − 1 − ... − 1
Teraz pytanie ile jest (−1) ?
30 gru 22:02
Godzio:
tak łatwiej, oczywiście z ciągów też można
30 gru 22:02
studentka: a czemuż to 1/2

Ze wzoru na arytmetyczny ciąg (pierwszy+ostatni wyraz podzielone na 2) wychodzi 1+n podzielone
na 2 i to jeszcze pomnożymy przez 1/n
2 i wychodzi mi zero..
30 gru 22:06
Godzio:
| 1 + n | |
| * n (trzeba pomnożyć przez liczbę wyrazów |
| 2 | |
30 gru 22:06
studentka: a skad te −1−1−1...−1

Pewnie ich ilość wynosi n
30 gru 22:07
Godzio: 1 − 2 = −1
3 − 4 = −1
itd.
| | −n | |
zgadza się więc otrzymasz |
| |
| | √n2 + 1 | |
30 gru 22:08
studentka: aaaa.... faktycznie... zgubiłam to n we wzorze...

Tak to jest jak się dobrze wzorów nie umie
30 gru 22:09
studentka: ach... no tak... czyli granica −1
30 gru 22:14
Godzio:
na to wygląda
30 gru 22:14
studentka: Dziękuje ślicznie...

Chyba będę częściej tu zaglądać
30 gru 22:15
Jack:
30 gru 22:16