uprość wyrażenie
M: √8+2√15 + √5−2√6 + √8+2√2−2√5−2√10 =
30 gru 20:55
Godzio:
√15 =
√3 *
√5
√6 =
√3 *
√2
−− wykorzystaj to szukając wzór skróconego mnożenia
Co do tego większego pierwiastka muszę chwilkę pomyśleć
30 gru 20:58
Godzio:
W tym większym jest takie cudo:
(1 + √2 − √5)2
30 gru 21:00
Eta:
8+2
√15= (
√3+p[5})
2
5−2
√6= (
√3−
√2)
2
8+2
√2−2
√5−2
√10= (1+
√2−
√5)
2
√a2= | a |
teraz dokończ
30 gru 21:12
Eta:
No nie

.... zanim ja zdążyłam wysłać ( robiąc herbatkę)
to
Godzio już dokonał "odkrycia"
30 gru 21:15
Godzio:
30 gru 21:17
M: dziękuję Wam. jesteście wielcy
30 gru 21:17